Pomodoro

Jag jobbar för det mesta hemifrån. Min verksamhet är än så länge för liten för att det ska vara värt att skaffa ett kontor. Att det är svårt att jobba hemifrån upptäckte jag snabbt. Det tog inte lång tid förrän jag upptäckte att jag stod och diskade eller skrubbade någon bortglömd del av lägenheten hellre än att sitta vid datorn och jobba. Det finns så mycket hemma som distraherar helt enkelt.

Jag började leta efter metoder som skulle kunna vara till hjälp. Att åka iväg och arbeta från fik eller bibliotek är ett alternativ som jag övervägt, men jag tycker det känns lite skumt att sitta själv ute på stan bland massa folk. Kan man koncentrera sig med folk som kommer och går och med allt prat?

Jag kom ihåg att jag hört någonstans om en metod som krävde en äggklocka. Efter lite googlade hittade jag till Pomodoro technique. Det fungerar för mig ganska ofta. Ibland fastnar jag så i det jag gör att jag glömmer att ta pauser. Det hela går ut på att i förväg bestämma vad som ska göras och sedan sätta igång men ta pauser ofta. Jobba 25 minuter, ta 5 minuters paus och så håller du på så ett tag. Efter några perioder tar man en längre paus.

Man gör så här:

  • Skriv upp en lista med allt du ska göra. Gärna i portionsbitar så att det är rimligt att klara av dem under en tidsperiod.
  • Jag laddade hem ett program till datorn, focus booster, men en vanlig äggklocka eller timer i mobilen fungerar lika bra.
  • Sätt i gång 25 minuter och börja med det första på din lista. Hinner du klart på under 25 minuter fortsätter du med nästa punkt.
  • När klockan ringer tar du en fem minuters paus, men gör först någon typ av markering på din lista. Res dig gärna från datorn och gör något annat en stund. Men visst, att kolla lite på facebook fungerar säkert också.
  • Var fjärde gång klockan ringer tar du en längre paus, markera den pausen på ett annat sätt än dina vanliga korta.

Metoden är bra på så sätt att man koncentrerar sig på arbetet bättre eftersom man vet att det snart kommer en paus. Den är dålig på så sätt att när jag har det där flytet i arbetet vill jag inte ta en paus utan fortsätta. Så jag använder den oftast bara när jag känner att det går trögt att få något gjort och jag är lätt distraherad.

Det om pomodoro-tekniken. Ordet är italienskt och betyder tomat. Namnet kommer av den där äggklockan, eller kökstimern, som ser ut som en tomat.