#1 Skriv så hjärtat blöder!

Jag har köpt mig en kreativ utmaning, en liten ask med 53 skrivövningskort. Här kommer resultatet av #1.

skrivövningskort

Skrivövning #1

Vi ska till en stad i ett land långt bort idag där det mesta verkar vara både grått och gjort av betong. På en liten smal gata i staden står ett högt högt hus intryckt bland de mindre. Det mörka huset ser ut att huka sig, som att det vill bli mindre och smälta in bland de andra husen. Till lägenheten på hörnet längst ner finns en liten trädgård bakom ett högt träplank där det alltid växer förunderliga saker. Året om, oavsett klimat i staden i övrigt, är det grönt och prunkande på hörnet av det höga höga huset. Invånarna i staden håller sig borta och mumlar om ondska och magi om du skulle fråga dem varför. I trädgårdens mitt står ett apelsinträd som doftar vida omkring. De många gröna bladen viskar om den gyllengula frukten i vinden. Både en och två nykomlingar i staden har lockats av doften och det mjuka prasslandet av löv till den smala gatan som inte är längs vägen till just något intressant. Väl framme vid träplanket möts främlingarna alltid av den svarta katten som verkar sitta på vakt.

Computer Sweden

Det här är bara för roligt! Jag har sedan i januari haft ett vikariat på Computer Sweden. Hittade i dag när jag sökte på mitt eget namn på sajten den här gamla artikeln. Jag jobbade som säljare hos en återförsäljare för Apple och blev intervjuad om hur det gick.

“– Det är mycket folk i butiken och känner på produkterna. Det är roligt, jätteroligt till och med, säger Ida Lindkvist, som tror att konceptet snygga datorer och avsaknad av virus är det som har stärkt Apples position på marknaden.”

Vem hade kunnat tro där och då att jag själv mycket senare skulle jobba på samma tidning?

Helt underbart foto av mig dessutom!

Snart 1,5 år

Det här företaget fyller 1,5 år nu någon gång. Det har varit en rejäl omställning att starta eget. Så mycket regler att lära sig. En learning by doing-process helt klart.

Affärerna har gått bättre och bättre, vilket är otroligt roligt. Jag har några fasta uppdrag och en del temporära dyker upp här och var. Mitt första halvår hade jag en gigantisk omsättning på hela 6000 kronor (fast bra ändå med tanke på att jag fortfarande studerade) och i år har jag säkert tiodubblat det beloppet. Fortfarande en bit kvar tills jag har en i mina ögon vettig lön dock.

Richard Stallman

Jag gick och lyssnade på Richard Stallman, RMS, i tisdags. FOSS i Stockholm, Free and Open Source Software, anordnade föreläsningen som först var tänkt att äga rum på KTH, men som fick hållas i Aula Magna på Universitetet på grund av det stora intresset. Jag visste verkligen inte mycket om det hela i förväg utan gick efter att ha blivit inbjuden av några vänner som är desto mer insatta.

Vem är han? undrar du kanske. Richard Stallman grundade FSF, the free software foundation 1983 oct var med och utvecklade operativsystemet GNU.

RMS sa att det finns fyra friheter som programvara ska uppfylla för att vara just fri:

  • Användaren ska få köra programmet som han/hon vill, frihet 0.
  • Användaren ska få studera hur programmet fungerar och få lov att ändra det så det fungerar som användaren vill, frihet 1.
  • Användaren ska få dela med sig av programvaran, frihet 2.
  • Användaren ska få lov att dela med sig av sin modifierade version av programvaran till andra, frihet 3.

Viktigt att poängtera, vilket RMS också gjorde flera gånger under sin föreläsning, är att Free software inte betyder gratis mjukvara. Det handlar om att användaren ska vara fri att använda programvaran som han eller hon vill.

RMS tycker att sharing is good. Proprietär programvara, alltså sådan som vi betalar licens för att använda, är mycket dålig. RMS bojkottar sådan programvara och tycker vi andra ska göra det också för att värna våra friheter. Människor ska ha kontroll över sina datorer, inte utvecklarna. Han kallade Windows för malware, alltså ett sabotageprogram. Mac OS X fick samma benämning eftersom båda systemen inför restriktioner för sina användare.

Det hela var väldigt intressant att lyssna på. Lärorikt. Han var full av roliga skämt. Min kompis köpte hans bok och fick den signerad. I den stod något jag tyckte om. RMS tycker inte vi ska kalla datorer med Windows för PC, eftersom även en dator med någon form av GNU/Linux är en PC. Han skriver att termen WC har föreslagits. Jag röstar för det!

Jag är inte alls beredd att sluta med all proprietär programvara jag använder. Jag älskar dem ju! Men några poänger har han, även om han får anses vara en extremist. Lyssna gärna på honom någon gång om du får chansen.

Pomodoro

Jag jobbar för det mesta hemifrån. Min verksamhet är än så länge för liten för att det ska vara värt att skaffa ett kontor. Att det är svårt att jobba hemifrån upptäckte jag snabbt. Det tog inte lång tid förrän jag upptäckte att jag stod och diskade eller skrubbade någon bortglömd del av lägenheten hellre än att sitta vid datorn och jobba. Det finns så mycket hemma som distraherar helt enkelt.

Jag började leta efter metoder som skulle kunna vara till hjälp. Att åka iväg och arbeta från fik eller bibliotek är ett alternativ som jag övervägt, men jag tycker det känns lite skumt att sitta själv ute på stan bland massa folk. Kan man koncentrera sig med folk som kommer och går och med allt prat?

Jag kom ihåg att jag hört någonstans om en metod som krävde en äggklocka. Efter lite googlade hittade jag till Pomodoro technique. Det fungerar för mig ganska ofta. Ibland fastnar jag så i det jag gör att jag glömmer att ta pauser. Det hela går ut på att i förväg bestämma vad som ska göras och sedan sätta igång men ta pauser ofta. Jobba 25 minuter, ta 5 minuters paus och så håller du på så ett tag. Efter några perioder tar man en längre paus.

Man gör så här:

  • Skriv upp en lista med allt du ska göra. Gärna i portionsbitar så att det är rimligt att klara av dem under en tidsperiod.
  • Jag laddade hem ett program till datorn, focus booster, men en vanlig äggklocka eller timer i mobilen fungerar lika bra.
  • Sätt i gång 25 minuter och börja med det första på din lista. Hinner du klart på under 25 minuter fortsätter du med nästa punkt.
  • När klockan ringer tar du en fem minuters paus, men gör först någon typ av markering på din lista. Res dig gärna från datorn och gör något annat en stund. Men visst, att kolla lite på facebook fungerar säkert också.
  • Var fjärde gång klockan ringer tar du en längre paus, markera den pausen på ett annat sätt än dina vanliga korta.

Metoden är bra på så sätt att man koncentrerar sig på arbetet bättre eftersom man vet att det snart kommer en paus. Den är dålig på så sätt att när jag har det där flytet i arbetet vill jag inte ta en paus utan fortsätta. Så jag använder den oftast bara när jag känner att det går trögt att få något gjort och jag är lätt distraherad.

Det om pomodoro-tekniken. Ordet är italienskt och betyder tomat. Namnet kommer av den där äggklockan, eller kökstimern, som ser ut som en tomat.

Fixat hemsidan

Jag tänkte blogga lite här om mitt jobb och annat som är intressant.

Först och främst har jag suttit i dag och meckat med hemsidan. Och nu skäms jag inte längre för den, så det är ett stort framsteg. Ett bra wordpress-tema med lite justeringar var allt som behövdes.

Annars har jag nyligen köpt iOrdning, ett bokföringsprogram för mac som jag är väldigt nöjd med. Är man egenföretagare med en begränsad budget måste man göra sin egen bokföring vare sig man vill eller inte.

För att försöka bli lite mer effektiv medan jag sitter och jobbar hemifrån håller jag på och testar lite olika metoder. Pomodoro-tekniken har fungerat ganska bra. Programmet OmniFocus också. Jag ska gå igenom hur jag använder dem och varför lite mer i ett senare inlägg.