Sommarjobb på Gotlands Tidningar

Jag arbetar för tredje sommaren i rad på Gotlands Tidningar och trivs mycket bra. Tidningen har flyttat till nya lokaler, men annars är så klart de flesta ansiktena bekanta.

Min artikel om djursjukvårare som måste tenta upp sig till djursjukskötare finns på webben här.

Adtollo Topocad Live

Förra året besökte jag Topocad Live för att skriva ett reportage åt arrangören Adtollo. Jobbet finns att läsa på deras hemsida. Under tre dagar träffade Adtollo sina kunder och visade upp vad för nyheter de har att bjuda på framöver.

Adtollo utvecklar programvarorna Topocad och Chaos desktop bland annat. Topocad används för att hantera mätdata och kartor medan Chaos desktop hanterar dokument och ritningar.

Prylar, prylar, prylar

Macworld kommer ut varje månad. Ett uppslag är dedikerat åt iPhone-tillbehör som jag skriver om. En del av de hamnar också på webben.

Läs mer om Luna SST, väckarklockan för två, Kensingtons bilhållare som förstärker ljudet från din iPhone, Philips O’Neill the Stretch, hörlurar som ska tåla en del och L5 remote, multifjärren som flyttat in i din telefon.

Jambox: Jamma loss med en liten box

Den här snygga lådan är en perfekt partner till din mobil. Den är liten nog att ta med överallt, smidig att använda med bluetooth och den levererar riktigt bra ljud.

Jambox avslöjar inte direkt vad det är för något, den ser inte ut som en typisk högtalare. Den rektangulära grå lådan är inkapslad av ett strukturerat galler med ett hexagonmönster med toppen och botten i tjockt gummi. Konstruktionen känns lyxig, stadig och verkar tåla en hel del. På ovansidan finns tre knappar, två för volymen och en multifunktionsknapp. På ena kortsidan finns en linjeingång och en micro-usb för laddning samt en på-knapp. Högtalaren är liten nog att gå ner i en väska eller stor ficka. Jambox får helt enkelt pluspoäng för design och utförande.

jambox

Lättinstallerat ljud
Instruktionsboken som medföljer är inte tjock och det behövs inte heller. När man trycker igång Jambox startar den med ett maffigt ljud och genom att hålla upp startknappen i några sekunder hamnar den i parningsläge och dyker upp i lämplig meny i din mobil, dator eller surfplatta.

Det behövs inga koder för att koppla ihop enheterna. Vi kopplade Jambox till en Iphone och fick upp Jambox batteristatus uppe bredvid Iphones egen batteriikon, smidigt! Upp till tio timmar ska batteriet leverera och det är ungefär vad vi får ut också.

Ljudet imponerar
Hur är ljudet då? Det kommer faktiskt imponerande mycket ljud ur den här lilla lådan när vi körde igång musik. Lite grann låter det som att ljudet kommer ur just en liten låda eller burk, men jämfört med Iphones inbyggda högtalare är det en fröjd för örat även när man drar upp volymen. Jambox fick följa med ut för lite skönt häng i vårsolen och levererade härlig bakgrundsmusik. Under en låt med lite tyngre bas hoppade den ner från fönsterbrädet, men överlevde fallet utan vare sig paus i musiken eller skråmor.

När det ringer i telefonen hörs ringsignalen ur Jamboxen istället och en röst läser upp telefonnumret. Jamboxen är inte så pass bra att den kan jobba som konferenstelefon under viktiga samtal, men för att prata några stycken vid köksbordet går det an. Ligger du på en picknickfilt är det också smidigt att kunna svara med en knapptryckning och sedan slippa att hålla i telefonen. Jamboxen kommer med en förinstallerad röst, men går via Jawbones hemsida att ändra genom en tjänst som kallas Mytalk. Alla rösterna har en tydlig attityd. Det finns till exempel en superhjälteröst och en sexig tjej. Kul för dem som vill sätta en personlig touch på sin Jambox.

+
Bluetooth-koppling
Liten
Tålig


Något dyr

=
Jambox är en kompetent och rolig liten partner som kan följa med överallt. Prislappen är lite väl tilltagen, men du får kvalitet för pengarna.

BETYG
Storlek och form: 9
Ljudkvalitet: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 7

Totalt: 8

Texten publicerades på M3:s hemsida.

Hanna har alltid tid för utsatta barn

Som liten ville hon ge dem alla en plats i hemmet

Det finns de som har fullt upp. Och sen finns det de vars dygn och veckor verkar bestå av fler timmar och dagar än för oss vanliga dödliga. Hanna Landergren, 18, är en människa vars engagemang brinner med öppen låga, och som på något sätt lyckas tänja tiden för att hinna med.
– Är det roligt så är det inte jobbigt, konstaterar hon.

Att säga att Hanna Landergren har fullt upp är en underdrift. Hon är ordförande för Rädda Barnens ungdomsgrupp sedan 2007. Hon pluggar sista året på barn- och fritidsprogrammet med inriktning på pedagogisk och social verksamhet i Visby. Ibland hjälper hon mamma och pappa att mjölka de hundra korna hemma i Martebo och hon städar varannan vecka åt farfar. Dessutom hinner hon umgås med sina vänner och pojkvännen Johnny. Men hon ser inte ett dugg stressad ut när hon hittat ett hål i schemat för en pratstund.
– Nä, jag prioriterar skolan och Rädda Barnen och har så roligt att jag inte tycker det är jobbigt alls, säger Hanna.

Gotlandsmodell
Nu under hösten har Hanna och en tjej till träffat en grupp tjejer från årskurs sex efter Rädda Barnens koncept som heter Ellen. – Ellen är en ungdomsgrupp för tjejer mellan 19 och 29 år och det är väldigt strikta regler kring upplägget. Man måste gå en utbildning för att få leda en sån grupp till exempel. Vi ville göra något liknande men utan att behöva gå utbildningen så vi valde att ta yngre tjejer och anpassa Ellen-materialet för dem. En gotlandsmodell av Ellen kan man säga, berättar Hanna. Det blev väldigt lyckat. Så lyckat att tjejerna nu blivit ombedda att skicka materialet till riksorganisationen eftersom fler vill göra samma sak.
– Vi träffades en gång i veckan totalt nio gånger och pratade kring kärlek, vänskap och utanförskap, självförtroende och sådana saker. Vi avslutade med att dela ut diplom till alla tjejerna som varit med och firade lite med sånglekar och så. Det var väldigt lärorikt!

Hanna berättar att det finns ett koncept som kallas för Allan också, grupper för killar alltså, som ungdomsgruppen gärna vill få igång, men det är dåligt med engagerade killar i gruppen.
– Jag har många av mina vänner här i gruppen. Vi är ett bra gäng men några killar skulle inte skada, säger hon och skrattar.

Vurmar för Barnkonventionen
Hanna och två tjejer till håller på med ett specialarbete till skolan om ett ämne som ligger Hanna extra varmt om hjärtat – FN:s Barnkonvention. Tjejerna ska ut nu i januari till niondeklassare i Fårösund och på Södervärn. Tre klasser från varje skola ska få en föreläsning om Barnkonventionen och få göra värderingsövningar. Hanna berättar att de ville åka till Högbyskolan i Hemse också men att de inte fått något svar.
– Vi ville försöka göra en jämförelse mellan de tre skolorna och se om kunskaperna om Barnkonventionen var lika eller inte. Alla borde känna till Barnkonventionen och veta att de inte bara har skyldigheter utan rättigheter också. Till och med i Sverige som skrev under konventionen 1989 kränker man ibland någon av de 54 artiklarna som står där.

Hanna tycker att alla beslutsfattare måste utgå ifrån Barnkonventionen så de inte kränker barnens rättigheter. De enda länderna som inte har skrivit under ännu är USA och Somalia. Det bästa Hanna varit med om hände den 13 augusti i år. Då fick hon vara med på flygplatsen när en man från Burundi fick träffa sin fru och sina fyra barn för första gången på två år.
– Det var stort! Tårar och massor utav glädje. Jag har fått ett annat perspektiv på mitt liv och världen. De har varit så utsatta och haft det svårt och är ändå så glada. Jag fick kort av dem nu nyligen. Mannens två bröder kom nyligen hit också. De är de enda kvar av släkten. De skriver att natten innan bröderna kom drömde tre av de fyra barnen om fred på jorden. Familjen tackar Hanna för hennes engagemang i familjen och kallar henne en kär vän och fredskämpe. Hannas vilja att hjälpa och hennes engagemang har funnits ända sedan barnsben.
– Vi bor i ett stort hus och jag kommer ihåg att redan när jag var liten gick jag och funderade på om man kunde få in all världens barn som har det svårt hemma hos oss, säger hon.

Efter gymnasiet planerar Hanna en resa. Hon och en kompis vill åka till Israel och se om de kan starta ett nytt projekt liknande det de haft med ett barnhem i Lettland.
– På medeltidsveckan samlade vi in omkring 10 000 kronor som vi reste och överlämnade direkt till barnhemmet. Lettland ligger bara 15 mil från Gotland och ändå är det stor skillnad mellan våra liv.

Nytta med upplevelser
Efter resan till Israel vill hon gärna åka till Sydamerika och jobba med barn på något sätt. Rädda Barnen har projekt på många ställen i världen som hon vill engagera sig i. Hanna tycker det verkar vara det optimala sättet att uppleva världen på och samtidigt göra massor med nytta!

Men gården hemma då? Mamma och pappa mjölkar oftast korna själva, säger hon och skrattar. – Det är ju en livsstil de valt, men det är klart jag hjälper till ibland. Farfar klarar sig också väldigt bra själv men han blir glad för lite hjälp med städningen.

Fakta:
Ålder: 18 år.
Bor: Martebo.
Familj: Pojkvännen Johnny, mamma, pappa och två lillebröder, Henrik och Hans.
Husdjur: Omkring 100 kor.
När jag blir stor ska jag: Jag vill arbeta för barns rättigheter. Jag vill gärna åka till Sydamerika och jobba. Ska jag plugga vidare så tror jag det lutar åt att bli socionom.
Gör nu: Ordförande i Rädda Barnens ungdomsgrupp på Gotland. Pluggar barn och fritid sista året på gymnasiet.
Tycker bäst om: Att möta nya människor.
Tycker sämst om: När barns rättigheter kränks.
_________________

Texten publicerades i Gotlands Tidningar och finns på deras webb här.